Att hålla likviditeten uppe i ett företag är mer eller mindre livsviktigt. Att få ekonomin att gå ihop är inte alltid så enkelt och ibland kan man finna sig behöva ta till metoder man inte skulle tänka sig. För att ha lyxen av att tänka långsiktigt gäller det att så mycket som möjligt fungerar på kort sikt, och likviditeten är en av dessa.
När pengarna inte räcker till
Alla vet ju hur det är att ligga ute med pengar och vänta på att man ska kunna tjäna in dem igen. Detta kan till exempel vara kostnader man haft vid tillverkning och väntan på att få tillbaka dessa efter leverans. Om detta betyder att likviditeten i företaget är för låg kan man behöva titta på möjligheter att få in pengar temporärt. I dessa fall kan det vara ett alternativ att ta ett lån och på nätet finns det möjligheter att jämföra snabblån som en utväg.
Att förbättra likviditeten
Helst av allt ser man ju dock att man inte hamnar i situationer som dessa. För att åtminstone ha en bättre förvarning innan man hamnar i situationen bör man börja med att göra en likviditetsbudget. Detta kan ge en mycket bättre uppfattning om hur man kommer att ligga till månad efter månad.
När man precis startar kan det även vara en idé att bygga upp inventarier över tid och börja med att leasa vissa saker. Detta är i regel dyrare i längden, men det kan förbättra likviditeten i början. Man dock tjäna på det mer långsiktigt om man endast har behov av att använda vissa saker lite nu och då,.
En budget gör ju dock antagandet att man faktiskt får in pengarna för levererade produkter och utfört arbeta. Men tyvärr händer det ju att kunder inte betalar. Detta är inget man ska ta med i beräkningen, men det är helt klart en bra idé att ha en plan för om detta skulle ske. Som att se till att man har ett system för påminnelser, en strategi för vad man ska göra om kunden bestrider fakturan och under vilka omständigheter man ska använda sig av inkasso.