Bot Consult

Hur man marknadsför sin blogg

Att blogga är extremt enkelt. Både att starta upp bloggen på en egen domän eller via en bloggportal tar bara några minuter och att sedan skriva texter kan alla göra. Det kan handla om ens eget liv, viktiga sporthändelser eller i stort sett om vad som helst. Men oavsett hur intressant man skriver är det inte säkert att någon läser. Av den anledningen är det även viktigt att marknadsföra sin blogg. Detta går att göra på flera olika nivåer.

Blogg

För det första ska man komma ihåg att driva bloggen några månader innan man satsar på marknadsföringen. Detta för att ha något att verkligen visa upp för de nya läsarna.

Ett sätt att få nya läsare är att knyta kontakter med andra som bloggar om liknande ämnen. Är du intresserad av Zlatan och valt att bara blogga om honom så försök hitta bloggar som handlar om fotboll. Lägg kommentarer och var aktiv på deras bloggar. För det första får du länka och visa ditt bloggnamn i kommentarsfältet vilket kan skapa intresse. För det andra ser läsare hur du skriver och resonerar vilket kan göra att man vill läsa mer.

BloggDet finns även bloggtoplistor som man absolut ska anmäla sig till. De som söker efter en blogg inom ett speciellt område går ofta till dessa listor för att leta. Listorna kan jämföras med ett biblioteks katalogsystem. Den hjälper till att visa var du hittar den blogg/bok som du vill läsa.

Sedan ska man aldrig underskatta upplänkningen. Detta är något som många bloggare inte har en aning om hur det fungerar vilket också gör att de stannar på ca 50 läsare veckan och bara står och stampar. Genom att skaffa inlänkar (andra sidor som länkar till dig) ökar din totala status hos Google. Om någon söker efter ”Zlatan nyheter” så kanske din blogg kommer på 174:e plats. Om du däremot har många länkar till din sida kanske bloggen istället hamnar på 35:e plats. Detta framförallt om inlänkarna är starka det vill säga att de kommer från sidor som i sin tur har många och starka inlänkar.