Bot Consult

Facebook

Facebook är just nu världens största sociala nätverk på internet. Det grundades 2004 av Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes, Andrew McCollum och Eduardo Saverin när de läste vid Harvard. Från början var tjänsten riktad till andra studenter vid samma universitet, men med tiden blev den tillgänglig för allt fler skolor och företag. 2006 öppnades det sociala nätverket för alla som hade ett e-postkonto och var 13 år fyllda. Tjänsten har nu över en miljard registrerade användare världen över.

Facebook

Facebook kan man helt gratis registrera sig och skapa en egen profil. På sin sida kan man skriva vad man gör, lägga upp bilder och filmklipp, dela med sig av länkar, spela spel och mycket annat. Man kan leta upp och lägga till andra användare som vänner. Dessa vänner kan sedan följa varandras inlägg och skriva på varandras vägg (wall). En användare kan också gå med i olika intressegrupper för att diskutera något man gillar eller för att skapa opinion med likasinnade. När någon håller med eller uppskattar något som sagts eller gjorts, kan en speciell like-knapp användas för att visa detta.

Företaget har vuxit snabbt och 2012 köpte man upp Instagram, en populär tjänst för delning av fotografier. Man samarbetar också med företag som Spotify och Skype, vilket möjliggör att man kan lyssna på musik och videochatta via Facebook.

2010 kom filmen The Social Network, som handlar om några av de rättsliga dispyter som uppstått kring tjänsten. Bland annat har tre studenter vid Harvard anklagat Mark Zuckerberg för att ha stulit deras idé om ett nätverk för universitetets studenter, då han fått i uppdrag att utforma en sådan sida åt dem.

Facebook har blivit populärt över hela världen, men vissa regeringar, till exempel Kina och Iran, har blockerat sidan då de av olika anledningar anser innehållet vara olämpligt. En del företag har också valt att blockera tillgången till tjänsten för att förhindra att de anställda använder den under arbetstid.