Bot Consult

Starta företag

Att starta sitt alldeles egna företag är något alldeles speciellt. Det är en fantastisk känsla att känna att man enbart arbetar åt sig själv och ingen annan. Det gäller att man vågar ta steget och förverkliga den fantastiska affärsidén man har. Dock krävs det så klart en del jobb för att starta ett företag och det finns en del att tänka på.

starta

Utnyttja startup-hjälp!

Det allra första och viktigaste rådet vi vill ge är att utnyttja chansen att få goda råd. Nyföretagarcentrum finns i hela landet och här kan man få professionell rådgivning om hur man skall gå tillväga för att lyckas med starten av företaget och om hur man bäst tar till vara sin affärsidé. Att inte utnyttja god rådgivning som dessutom är gratis är ingen bra start som entreprenör. Läs den intressanta artikeln Våga satsa på din affärsidé av Rosie Rothstein på Startaföretag.nu. Artikeln berättar bland annat om vår stora idol Zlatan som på ett dyrköpt vis får lära sig nyttan av att ta hjälp av expertis!

Hur går man tillväga?

Det allra första man ska tänka igenom innan man startar ett företag är vilken bolagsform man ska ha. I princip kan man säga att det finns två olika bolagsformer, enskild firma och aktiebolag (det finns också en form som kallas Handelsbolag, men då är det flera personer som startar företag tillsammans). Den största skillnaden mellan dessa två är att en enskild firma inte är någon juridisk person utan man är personligt ansvarig för allt som rör firman, därför är också en enskild firmas organisationsnummer detsamma som ens egna personnummer.

Ett aktiebolag är däremot en juridisk person med ett eget organisationsnummer, vilket innebar att bolaget är ansvarigt för allt som rör företaget. Detta gör att ägarna inte är personligt ansvariga för skulder och dylikt. För att starta ett aktiebolag krävs idag en insats på 50 000 kronor.

Ska man bara driva en liten affärsrörelse är ofta enskild firma det lämpligaste alternativet. För att få starta företag behöver man ansöka om så kallad F-skattsedel, vilket man gör på verksamt.se. Dessutom ska man ansöka om momsregistrering, vilket man gör samtidigt. Efter detta tar ett par veckor innan man får ett registreringsbevis skickat hem till sig.

En annan viktig sak man bör tänka på när man startar företag är hur man ska sköta företagets ekonomi. Det kan vara all idé att öppna ett separat konto för sin firma eller företag för att hålla isär sin egen och företagets ekonomi. Har man tänkt sig att kunna fakturera sina kunder kan det även vara all idé att skaffa en bankgiroanslutning. De flesta banker erbjuder någon form av företagskonto både för enskilda firmor och större företag och då ingår nästan alltid bankgiroanslutning samt företagskort, vilket kan vara bra om man ska göra många inköp till sitt företag eftersom detta minskar kontanthanteringen.