Bot Consult

Enskild firma och att resa i tjänsten

Att resa i tjänsten är ju inget ovanligt. För många företag är detta något som sker upprepade gånger varje månad. För dig som driver enskild firma och aldrig tidigare gjort en tjänsteresa kan det dock vara bra att veta ett och annat.

Tjänsteresor kommer i alla möjliga former. Vissa handlar om bara ett par timmar medan andra kräver en övernattning eller flera. Beroende på situationen kan det till och med handla om en tjänsteresa som varar i flera månader. Och det kan vara en resa som endast tar dig till nästa närmaste stad eller halvvägs runt jorden.

För att det ska kunna vara en tjänsteresa måste syftet med resan vara arbetsrelaterat. Men om nu detta är för att sälja företagets tjänster, marknadsföra nya produkter, göra inköp, gå på eller hålla i en utbildning, träffa potentiella kunder eller leverantörer är något du måste kunna specificera.

Du som driver eget kommer behöva göra en hel del planering för denna resa för att allt ska ha chansen att gå smidigt till. Börja gärna med att efterforska biljettpriser vad gäller flyg och se om du kan komma billigare undan genom att välja en period över en annan. Desamma gäller även eventuell övernattning på hotell.

Tänk också efter om du kommer att behöva hyra en bil för att ta dig runt eller om du klarar dig bra bara med att boka taxi eller till och med att använda lokaltrafiken. Försök räkna på dessa utgifter och se vilket som är mest ekonomiskt försvarbart, men också vad som helt enkelt vore det mest praktiska.

Det är vanligt att arbetsgivare ger traktamente för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Men för dig som driver enskild firma kan du se till att göra avdrag för dessa.