Bot Consult

Livsavgörande kunskaper

Vissa kunskaper är viktigare än andra. Oavsett vad man arbetar med så kan HLR vara något som kan vara livsavgörande. Att lära sig hjärt- och lungräddning är något som alla borde göra. Att någon skulle drabbas av plötsligt hjärtstopp är inte alls otänkbart och om man då är först på plats så gäller det att veta vad man ska göra.

I första hand ska man alltid ringa 112 och meddela vad som hänt. Har man headset på sin telefon så kan man få hjälp från larmoperatören. Finns det fler personer i närheten så kan de ringa 112 medans någon börjar med HLR. Försök behålla lugnet och se till så att den som drabbats ligger på hårt underlag och i ryggläge. Du hittar bra information på sajten 1177 hur och vad man ska göra om man är först på plats där HLR skulle behövas. Framförallt se till att larma 112 så den drabbade snabbt kan få den vård som den behöver.

Om man har varit med någon händelse där HLR varit nödvändigt så kanske man i efterhand velat gå någon form av utbildning för att lära sig mer om just detta. Prata med din arbetsgivare om det finns en möjlighet att du och dina arbetskamrater skulle kunna få genomgå en utbildning inom HLR. Det kan vara av intresse att några på arbetsplatsen kan detta på en arbetsplats om olyckan skulle vara framme. Det är också viktigt att man fortsättningsvis underhåller sina kunskaper och tränar detta. Då kan det vara bra att köpa in en HLR-docka som det går att träna på.