Bot Consult

Köpa företag

Visste du att bara för att du vill bli egen företagare, behöver du inte starta från grunden och starta ditt eget företag. Du kan lika gärna köpa ett befintligt företag och göra det till ditt eget. 

Allt fler småföretagare väljer att köpa ett företag som redan finns än att starta nytt från grunden. Det är lite som att ta en genväg utan att fuska.

Innan du går och impulsköper ett företaget borde du ta en riktig funderar över vad det är som du är ute efter. Vilka räkenskaper vill du se i företaget och vilken riktning ska den ha? Hur stort kontaktnät ska redan vara uppbyggt och om det redan finns leverantörer, kunder och produkter som du kan ta del av.

Undersök noggrant varför ägaren är intresserad av att sälja. Är det på grund av pension eller går det dåligt för företaget eller kanske rent utav den branschen? Köp inte företag som ligger ute med skulder, även om du har pengarna för att återbetala dem. Leta hellre efter företaget som har goda anledningar till att sälja.

För att hitta ett företag som passar dig finns det tjänster som du kan ta del av för att hitta det perfekta bolaget. Genom att ta hjälp av andra kan du få skräddarsy vilken typ av företagsprofil, ålder, verksamhet som du är efter och sedan presenterar de olika förslag för dig. Vissa av dessa företag har till och med information om bolag som inte ens ligger ute på försäljningsmarknaden än, så du får en bra förhandstitt innan alla andra intressenter.